Δύο Αλέξανδροι

Κωνσταντίνος Κουτούμπας

Γεννήθηκα στο Βόλο το 1981. Μεγάλωσα στη Σκιάθο, όπου και δέχτηκα τα πρώτα ερεθίσματα για την ενασχόληση με τη ζωγραφική και τη μουσική.

 Η έντονη λατρευτική ζωή της ενορίας μου, με τις εξοχικές λειτουργίες, τις αγρυπνίες και τους βαθείς όρθρους στα κατάσπαρτα στο νησί εξωκλήσια, απαράλλακτες από την εποχή του Παπαδιαμάντη και του Μωραϊτίδη, όπου η Δημιουργία  μεταβάλλεται σε Εκκλησία, πρόσφερε τις απαραίτητες προϋποθέσεις στο να αποκτήσω αγαπητική διάθεση προς τον κόσμο και τη φύση, που ο Παπαδιαμάντης συνοψίζει στο παροιμιώδες ΄΄Τ π’ μοί, νόσῳ ζ κα ναπνέω κα σωφρον, δν θ παύσω πάντοτε, δίως δ κατ τς πανεκλάμπρους ταύτας μέρας, ν μν μετ λατρείας τν Χριστόν μου, ν περιγράφω μετ’ ρωτος τν φύσιν, κα ν ζωγραφ μετ στοργς τ γνήσια λληνικ θη.[1] ΄΄

Κατά την αγαθή μου τύχη, στα 12 μου χρόνια γνώρισα τον Σκιαθίτη αγιογράφο και καλλιτέχνη Δημήτριο Αϊβαλιώτη, κοντά στον οποίο μαθήτευσα τρία και πλέον έτη, ο οποίος και με μύησε στην τεχνική της αγιογραφίας και της ζωγραφικής με αυγό και στον οποίο οφείλω την ζωγραφική μου κατάρτιση. Παράλληλα μαθήτευσα στην ανατολική εκκλησιαστική(βυζαντινή) μουσική, κοντά στον θείο μου ιεροψάλτη Ευστάθιο Κουτούμπα.

Το 1999 εισήλθα στην Θεολογική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου και αποφοίτησα το 2004, ενώ εκπονώ μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Λατρείας. Εκ παραλλήλου διεύρυνα τις μουσικές μου γνώσεις μαθητεύοντας κοντά στον μακαριστό Άρχοντα μουσικοδιδάσκαλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Δημήτριο Σουρλαντζή, αποκτώντας Πτυχίο βυζαντινής μουσικής το 2001 και Δίπλωμα διδασκάλου το 2003.

Από τα πιο γνωστά μου έργα είναι η Εύρεση της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Εικονίστριας, πολιούχου Σκιάθου, περί το 1655, εμπνευσμένη εξ ολοκλήρου από το συναξάρι της εορτής. Ακόμη σχεδίασα  τον νέο τύπο Αντιμηνσίου  της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο τύπωσε για λογαριασμό της και διαθέτει αποκλειστικά η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τον Ιούλιο του 2001 πραγματοποίησα Έκθεση Αγιογραφίας  με τον τίτλο ‘‘ἐν Ἐσόπτρῳ’’, στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Σκιάθου Μπούρτζι.

Τον Μάρτιο  του 2006 συμμετείχα στην έκθεση ζωγραφικής με θέμα τη γυναίκα, που διοργάνωσε ο Σύλλογος γυναικών Σκιάθου.

Τον  Νοέμβριο του 2006 με το έργο μου ‘‘Σκιαθίτισσαι χορεύουσαι τὴν Καμάραν ’’, συμμετείχα στην πανελλήνια έκθεση ‘‘γνωστών και αγνώστων αξιόλογων καλλιτεχνών’’ ‘‘Ελλήνων Τέχνη’’, που έλαβε χώρα στον Πύργο Μπότσαρη στη Ναύπακτο, υπό την επιμέλεια του εκθέτη έργων τέχνης Μάρκου Μπότσαρη.

Τον Αύγουστο του 2007 συμμετείχα στην υπαίθρια έκθεση ζωγραφικής  ‘‘Χρώματα της Σκιάθου ’’ που διοργάνωσε  το Πνευματικό κέντρο του Δήμου και ο Δήμος Σκιάθου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Σκιάθου, Μπούρτζι.

Από τις 23 Δεκεμβρίου 2008 μέχρι 18 Ιανουαρίου 2009 πραγματοποίησα με την αδελφή μου Παρασκευή Κουτούμπα ομαδική έκθεση ζωγραφικής στον Πολυχώρο Τέχνης ‘‘Ελλήνων Αρχιπέλαγος’’, στη Σκιάθο.

Στις 27 Ιουλίου 2010 έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Σκιάθου η ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής – Αγιογραφίας των Ανδρέα Καπίρη και Κωνσταντίνου Κουτούμπα.


[1] . Αλ. Παπαδιαμάντη, Λαμπριάτικος ψάλτης, Άπαντα, Περάνθη, τ. β΄, σελ. 195

.

Written by Το Διοικητικό Συμβούλιο

1 Σεπτεμβρίου, 2010 στις 4:44 μμ

Αρέσει σε %d bloggers: