Δύο Αλέξανδροι

Έκθεση Γιάννη Μιχαηλίδη

leave a comment »

Στον εκθεσιακό χώρο του παλιού εργοστασίου Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, που ανακαινίσθηκε σε Μουσείο και Πολυχώρο Πολιτισμού, στον Βόλο, εκθέτει τα έργα του ο διάσημος Σκιαθίτης ζωγράφος Γιάννης Μιχαηλίδης.  

Η έκθεση, που εγκαινιάσθηκε από τον διευθυντή του European Museum Academy, Massimo Negri,    λειτουργεί από τις 8/3/2010 έως τις 31/5/2010, με τη χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς.

Έργα του Γιάννη Μιχαηλίδη υπάρχουν στις συλλογές του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εθνικής Πινακοθήκης, της Βουλής των Ελλήνων, της Δημοτικής Πινακοθήκης Βόλου, της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου, του Πανεπιστημίου Βόλου, της Εθνικής Τράπεζας (Αθήνας –Θεσσαλονίκης), της Alpha Bank, του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, της Αγροτικής Τράπεζας, της Ιονικής Τράπεζας, της Γενικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, του Τελλόγλειου Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, της Πινακοθήκης Πιερίδη, της Πινακοθήκης Εμφιετζόγλου καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.

Η έκθεση του Σκιαθίτη καλλιτέχνη, η οποία εκτίθεται στον υποβλητικό χώρο του παλιού εργοστασίου, έχει τίτλο «Θεσσαλική γη» και διακρίνεται σε τρεις ενότητες: την επεξεργασία του πηλού, τη θάλασσα του Παγασητικού, τις ανασκαφές και τον αρχαιολογικό χώρο, ανάγοντας στα αρχέγονα στοιχεία της γης, του νερού και της φωτιάς. Μεγάλες συνθέσεις που συνθέτονται με την αέναη επανάληψη μικρών κεραμικών σαν τους νεολιθικούς οικισμούς της Μαγνησίας, που φτιάχνονταν από χωριστούς πλίνθους. Μέσα από παλλόμενες γαλαζοπράσινες πινελιές αναδύονται η ρευστότητα και οι μαρμαρυγές του υγρού στοιχείου και  ξυπνούν γλυκές μνήμες των Θεσσαλικών νερών. Η προσωπική εικονογραφία του Γιάννη Μιχαηλίδη δεν είναι οι μορφές αλλά οι φόρμες: οι αυλακώσεις της γης, τα φύλλα των δέντρων,  οι ροές του νερού και τα κύματα της θάλασσας, τα απομεινάρια της φωτιάς και της αποσύνθεσης. Εντυπωσιακή η πρωτοτυπία, η δύναμη της φαντασίας, η αφαιρετική υποβολή κοσμογονικών δυνάμεων, η χρωματική αρμονία και δύναμη.

                                           Κατερίνα Κουρκούμπα –Δελακουβία

Written by Το Διοικητικό Συμβούλιο

14 Μαΐου, 2010 στις 8:32 μμ

Αναρτήθηκε στις Πολιτισμός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: