Δύο Αλέξανδροι

Ζητήματα Δασοπροστασίας

leave a comment »

Το Σάββατο, 12 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Δύο Αλέξανδροι με θέμα την «Προστασία των Δασών ενόψει της θερινής περιόδου».

Ο κ. Βασίλης Ταμπάκης, δρ. Δασολογίας και Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δασών, μίλησε για την πυροπροστασία και τη συνεργασία των Υπηρεσιών.

Ο κ. Αθανάσιος Παπαγιάννης, δασάρχης Σκοπέλου, ανέπτυξε το νομικό πλαίσιο της προστασίας των Δασών και την ανάγκη της δασοπροστασίας.

Τέλος ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Σκιάθου αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία του εθελοντισμού στην αντιπυρική προστασία και στην ανάγκη συνεργασίας των πολιτών με την Πυροσβεστική. «Μια φωτιά που γίνεται αντιληπτή άμεσα, τόνισε, μπορεί να σβήσει μέσα σε ένα λεπτό. Όσο αυξάνεται ο χρόνος ειδοποίησης της Πυροσβεστικής, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος εξάπλωσης».

Οι ομιλητές τόνισαν τη μεγάλη σημασία που έχει για την δασοπροστασία η βοήθεια των εθελοντών. Στο θέμα αυτό υπάρχει ευαισθησία και συμμετοχή των κατοίκων, που γίνεται καθολική σε περίπτωση κινδύνου. Οι μεγάλες όμως ανάγκες για τη φύλαξη των δασών κρίνουν σημαντική την προσθήκη ακόμη κι ενός εθελοντή.

Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση, με σημαντικές παρατηρήσεις, καίριες ερωτήσεις και ενδιαφέρουσες προτάσεις από το κοινό, που δείχνουν το ζωηρό ενδιαφέρον και την ευαισθησία του κόσμου για το σοβαρότατο αυτό θέμα:

Θα πρέπει να υπάρχει οργανωμένη μέριμνα για την αποτροπή της ρίψης μπαζών στο δάσος.

Να αναπλασθεί ένα μέρος του δάσους στο Μανδράκι, προκειμένου να αξιοποιηθεί ως χώρος αναψυχής και περιπάτου. Απώτερος στόχος να καλλιεργηθεί η φυσιολατρία και η αγάπη για το δάσος, ιδιαίτερα στη νέα γενιά.

Ερωτηματικά εγείρει η ύπαρξη κτισμάτων μέσα στο δάσος. Οι πιθανές καταπατήσεις, οι αυθαίρετες περιφράξεις, οι παράνομες εκχερσώσεις απειλούν σοβαρά τα δάση του νησιού.

Θελήσαμε να ερευνήσουμε το ζήτημα και οι διαπιστώσεις που κάναμε δυστυχώς είναι πολύ δυσοίωνες και ανησυχητικές για την προστασία των δασών μας:

Τα δάση της Σκιάθου είναι Δημοτικά και διέπονται από το ίδιο νομικό πλαίσιο με τα ιδιωτικά. Εκκρεμεί όμως από το 1978 η παράδοσή τους από το Δασαρχείο Σκοπέλου στο Δήμο Σκιάθου. (Ευθύνη και αρμοδιότητα, σήμερα, της Περιφέρειας). Αυτό έχει ως συνέπεια να μην είναι γνωστά τα ακριβή όριά τους, οπότε η διαχείρισή τους είναι ελλιπής. Υπάρχει δυσκολία στην ένταξή τους σε κάποιο πρόγραμμα και στη χρηματοδότησή τους. Ο Δήμος δεν μπορεί ούτε να φυλάξει πλήρως αυτές τις εκτάσεις ούτε να επιβάλει μηνύσεις για τις δασικές παραβάσεις που πραγματοποιούνται και το μόνο πού κάνει είναι να τις γνωστοποιεί στο Δασαρχείο Σκοπέλου ώστε να παρέμβει εκείνο.

Στο Δασονομείο Σκιάθου δεν υπάρχει κανένας υπάλληλος, έναντι τεσσάρων που υπήρχαν στο παρελθόν. Απαιτείται επιστημονικό και ελεγκτικό προσωπικό και υπάρχουν κενές θέσεις Δασοπόνων και δασοφυλάκων.

Η Σκιάθος δεν έχει Δασολόγιο ούτε Δασικούς χάρτες. (Ευθύνη και αρμοδιότητα του Δήμου). Αυτό έχει ως συνέπεια να μην γνωρίζει κανείς ποιες ακριβώς είναι οι δασικές εκτάσεις του νησιού, οπότε δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για τους επίδοξους καταπατητές.

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει από την μη εκπόνηση Διαχειριστικού Σχεδίου (ευθύνη και αρμοδιότητα του Δήμου), που θα όριζε τους κανόνες χρήσης των δασών, από κτηνοτρόφους, υλοτόμους, επιχειρηματίες κ.ά.

Δεν έχει αποφασισθεί ακόμη αν θα γίνει η πρόσληψη 15 δασοφυλάκων με δίμηνη σύμβαση από τον Δήμο Σκιάθου, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια.

Μειωμένο προσωπικό έχει και η Πυροσβεστική. Έτσι η φύλαξη των δασών επαφίεται στον πατριωτισμό και την αυταπάρνηση των ανδρών της Πυροσβεστικής, των υπαλλήλων του Δήμου και των Εθελοντών.

Μόνον όμως εάν οι κάτοικοι συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους που απειλούν τα δάση μας και την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας, μπορεί το θέμα να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά.

Written by Το Διοικητικό Συμβούλιο

27 Ιουνίου, 2010 στις 8:33 μμ

Αναρτήθηκε στις Περιβάλλον

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: